کاهش وابستگی فناورانه صنعت پتروشیمی ایران

سومین نمایشگاه حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی که به مدت سه روز در ماه پایانی سال در جزیره کیش برگزار شد، با دستاوردها و خروجی های قابل اندازه و تاثیرگذاری پایان یافت.

حضور بیش از 320 شرکت ایرانی در نمایشگاه امسال، برگزاری 28 نشست علمی و تخصصی، عقد بیش از 200 تفاهم همکاری بین مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاهی با قطعه سازان و شرکتهای دانش بنیان ایرانی و در نهایت انجام 700 نشست همتایابی و مذاکره دوطرفه از جمله نقط عطف رویداد حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی بود.

به گزارش اقتصاد کارا، مجموعه گزارش ها و مباحث مطروحه در گردهمایی بزرگ دست اندرکاران زیست بوم پتروشیمی و پتروپالایشی نشان داد که در سالهای سخت تحریم، مدیران و متخصصان ایرانی توانسته اند با کنار گذاشتن انفعال، بخش زیادی از نیازمندی ها را تامین کرده و وابستگی این صنعت مهم و راهبردی را به واردات کاهش دهد. روندی که با ادامه آن در سالهای پیش رو، میزان خوداتکایی و داخلی سازی به قله های مورد نظر برسد. گزارش رسانه مکتوب و آنلاین اقتصاد کارا از این رویداد که با استقبال بسیار زیاد مدیران، دست اندرکاران، سیاست گذاران، صاحبنظران و کارشناسان روبرو شد را بخوانید.

حمایت کامل از تولیدات داخل و کنترل کیفی بی رحمانه

مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، با اشاره به دستاوردهای شگرف داخلی سازی در صنعت پتروشیمی در سال‌های سخت تحریم، گفت: جوانان و متخصصان ایرانی تحریم را تبدیل به فرصت کردند و شاهد دستاوردهای بسیار خوبی در داخلی سازی در صنعت پتروشیمی بودیم و با توجه به احتمال تغییر شرایط تحریم‌ها، بر همه ما واجب است که پشت شرکت‌های دانش بنیان و تولیدکنندگان ایرانی را خالی نکنیم و البته این شرکت‌ها هم باید کیفیت خود را به تراز جهانی برسانند.

علی عسکری در افتتاحیه این رویداد با تشکر از مدیران و دست اندرکاران صنعت پتروشیمی و همچنین کارآفرینانی که شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات صنعت پتروشیمی و شرکت‌های دانش بنیان را پایه‌گذاری کردند، گفت: اگر عزم و اراده این عزیزان، حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، همراهی هلدینگ‌های پتروشیمی، حمایت مالی بانکها، انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نبود، این نمایشگاه شکل نمی‌گرفت.

وی همچنین با تشکر از تیم اجرایی برگزاری‌ این نمایشگاه، اظهار داشت: صنعت نفت، گاز و پتروشیمی پیشران اقتصادی کشور است و این ماهیت این نمایشگاه بر این صنعت بنا نهاده شده است و حاصل آن هم تولید قطعات و تجهیزات مختلف صنعت پتروشیمی و کاتالیست‌ها و مواد شیمیایی مختلف بوده و هم زمینه‌ساز انتقال و تولید دانش بوده است. گام بعدی مهم ما در راستای نهضت ساخت داخل در صنعت پتروشیمی، باید تولید دانش و ایجاد لاینسنس ایرانی در صنعت پتروشیمی باشد.

وی با تاکید بر اهمیت حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و همچنین حمایت از صنعت پایین دستی در صنعت پتروشیمی، گفت: توسعه صنعت پایین دستی منجر به جلوگیری از خام فروشی که مورد تاکید مقام معظم رهبری همواره بوده و از سوی دیگر موجب ایجاد اشتغال و به کارگیری دانشجویان و نخبگان ما می‌شود.

مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش مهم مناطق آزاد و ویژه در توسعه صنعت و اقتصاد، گفت: چه تحریم‌ها بماند و چه کمتر و یا رفع شود نباید از نقش این مناطق غافل شد و مناطق آزاد و ویژه می‌توانند پایگاه‌های خوبی برای تجارت، صنعت و حتی پایین دستی پتروشیمی شوند.

علی عسکری همچنین به نقش مهم بانک‌ها برای رشد و توسعه داخلی سازی در صنعت پتروشیمی و سایر صنایع در کشور اشاره کرد و افزود: نگاه غیرتمندانه و پدرانه بانک‌ها به صنایع بالادستی و  پایین دستی و به طور ویژه دانش‌بنیان‌ها موتور محرکی برای رشد داخلی سازی است و نتیجه آن برگزاری چنین همایش و نمایشگاهی است. این تجربه که در کنترل کیفیت بی‌رحمانه بودیم را انشالله در مسیر پیش‌رو به کار خواهیم بست و با توجه به ظرفیت‌ها و توانایی‌های بالا شرکت‌های ایرانی در صنعت پتروشیمی، اطمینان داریم اعتماد توام با سخت‌گیری ما در کیفیت موجب دستاوردهای بسیار خوبی در صنعت خواهد شد.

بومی سازی فناوری های گلوگاهی در صنعت پتروشیمی

علی وطنی مشاور عالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سومین رویداد حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی گفت: در سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی یکی از راه‌های کاهش ضربه‌پذیری اقتصاد از درآمدهای نفت و گاز، افزایش صادرات محصولات پتروشیمی عنوان شده است. همان‌طور که می دانیم محصولات تولیدی این صنعت، مواد اولیه بخش‌های بسیاری از اقتصاد ایران را فراهم می‌کند و از این منظر بسیار حائزاهمیت بوده و همواره مورد توجه سیاستگذاران کشور بوده است.

وی افزود: با وجود این همه قابلیت و توانمندی بالقوه و بالفعل که در صنعت پتروشیمی کشور وجود دارد، یقیناً رسوخ فنّاوری‌های پیشرفته، بومی سازی فناوری‌های گلوگاهی و توسعه زیست بوم نوآوری این صنعت می‌تواند ارزش افزوده این صنعت را افزایش داده و میزان اتکاء کشور به خام فروشی نفت را به مرز صفر سوق دهد. اینجاست که نقش عناصر و نهادهای پشتیبان و تسهیل کننده زیست بوم نوآوری این صنعت بیش از پیش در ایجاد و رسوخ عوامل مذکور در صنعت پتروشیمی پررنگ می شود. نهاد هایی که با ایجاد رویکرد همگرایی، همکاری و مشارکت در عناصر زیست بوم نوآوری این صنعت، نقش آن را در اقتصاد کشور قوی ترمی کنند.

این استاد دانشگاه افزود: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تمرکز امکانات و ابزارهای سیاستی و حمایتی خود در توسعه فناوری‌های راهبردی، بویژه در بخش‌های اقتصادی کلیدی، یکی از نهادهای کلیدی پشتیبان و تسهیل‌گر در نظام ملی نوآوری است که نقشی اساسی در حمایت از ساخت داخل، افزایش تاب‌آوری و رقابت پذیری بین المللی صنایع کلیدی با اتکاء به توانمندی شرکت‌های دانش بنیان  و استارت آ‌پ‌های کشور را دارد.

وی در پایان با قابل تقدیر خواندن افزایش مشارکت بنگاههای اقتصادی مرتبط در این رویداد گفت: راه اندازی ستادهای توسعه فناوری‌های راهبردی انرژی، حمایت ویزه از بومی سازی محصولات مبتنی بر فناوری‌های گلوگاهی، بازارسازی محصولات تولید شده در سطح ملی و بین المللی، همکاری ویژه با نهادهای تامین مالی کشور از قبیل صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق توسعه ملی، عضو صاحب رای در هیات نظارت بر قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، ریاست کارگروه ماده 45 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، ایجاد کانون‌های ویژه هماهنگی صنعت، دانش و بازار، حمایت ویژه از استارت آپ‌ها، شتابدهنده‌ها  و صندوق‌های خطر پذیرتخصصی، مشارکت در رویدادهای هدفمند و مسئله محور بخش‌های اقتصادی کلیدی از جمله ابزارهای سیاستی و حمایت‌های مالی و غیرمالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است که صنعت پتروشیمی کشور نیز می‌تواند از آن استفاده نماید.

تشریح طرح های هدفمند شرکت ملی نفت ایران

غلامرضا خلیل ارجمندی مشاور اقتصادی شرکت ملی نفت ایران گفت: برگزاری سومین نمایشگاه و همایش حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی، با مشارکت گسترده تر شرکتها و بنگاهها، نشانه ای از توجه ملی به این حوزه راهبردی است.

وی گفت: وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم اقدامات خوبی را مد نظر قرار داده و ایجاد جبهه های جدید و سرمایه گذاری درمیادین نفتی مشترک را در دستور کار دارد.

این صاحبنظر اقتصادی افزود: در این فضا، طرح های بزرگی در حال فعال شدن هستند. به تازگی، شرکت ملی نفت نشستی را با فعالان بازار پول و سرمایه برگزار کرده و در نتیجه آن قرار شد بانکها صرفا به عنوان ارائه کننده تسهیلات و فاینانس حضور نداشته باشند، بلکه به عرصه های بالادستی توجه کنند و مشارکت نمایند. چند تفاهم نامه با بانکها در این رابطه امضا شده است.

غلامرضا خلیل ارجمندی همچنین گفت: یکی از مباحث مهم مرتبط با رویداد حمایت از ساخت داخل، ورود پتروشیمی ها در صنعت بالادستی است. پتروشیمی ها بخاطر تولید و تجارت، نقدینگی و ورودی مالی خوبی دارند ولی همواره با ریسک تولید خوراک روبرو بوده اند. این در حالی است که بسیاری از آنها پول خود را در حوزه های دیگر سرمایه گذاری کرده اند. جناب آقای خجسته مهر،مدیرعامل محترم شرکت ملی نفت، صحبتی را با پتروشیمی ها در یک نشست اعلام کردند که معتقد به سرمایه گذاری و حضور پتروشیمی ها در صنایع بالادستی و میادین مشترک برای تامین خوراک مورد نیاز خود در بازه 20 الی 30 ساله باشند و خودشان خوراک مورد نیاز خود را تامین کنند. این اتفاق مورد استقبال قرار گرفت و بر این اساس، پتروفرهنگ، اهداف، باختر و هلدینگ خلیج فارس آمدند قراردادهایی را امضا کردند و اتفاقات خوبی رقم خورده است.

مشاور اقتصادی شرکت ملی نفت ایران همچنین گفت: ما برای اینکه ظرفیت خود را افزایش دهیم، باید در یک برنامه منظم تا پایان 1408، به 160 میلیارد دلار در حوزه نفت و گاز سرمایه گذاری کنیم. خبر دیگر آنکه اجرای پروژه های جدید مثل تولید گاز هلیوم در دستور کار است. ما در کشور به گاز هلیوم نیازمندیم و متاسفانه در دوره های قبل به این موضوع توجه نشده و ما همچنان وارد کننده گاز هلیوم هستیم و توان تولید هم داریم. در این رابطه تفاهم نامه ای با یکی از شرکتهای دانش بنیان برای برطرف کردن این نقیصه به امضا رسیده است و ما در آینده شاهد تولید گاز هلیوم در داخل خواهیم بود.

وی افزود: بر مبنای فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه شرکتهای بزرگ کشور بالاخص شرکت ملی نفت از توان داخل و شرکتهای دانش بنیان استفاده کنند، این موضوع هم مورد توجه قرار گرفت. در گذشته این مشکل وجود داشته که شرکتهای دانش بنیان به دلیل آنکه عمدتا طرف شرکتهای کوچک بوده اند، نتوانسته اند سایز گرفته و رشد کنند و در صنایع بالادستی حضور ندارند.این گلایه حضرت آقا ، در شرکت ملی نفت با دستور دکتر خجسته مد نظر قرار گرفت و بر مبنای آن، کمیته ستاد تحول شرکتهای دانش بنیان  و فناوران راه اندازی شد که از توان آنها در همه بخشها استفاده شود و 750 فقره چاه کم بازده و بدون بازده در اختیار شرکتهای دانش بنیان قرار می گیرد تا نسبت به بازپروری آنها اقدام کنند. در نتیجه ما شاهد رونق و توسعه شرکتهای متععد دانش بنیان در رابطه با احیای منابع نفتی خواهیم بود و اشتغال زیادی را هم به همراه خواهد داشت.

غلامرضا خلیل ارجمندی گفت: در بخش تولید داخل، در بعضی شرکتها مثل متن( مهندسی و توسعه متن) وابسته به وزارت نفت، از توان تولید داخل استفاده خوبی شده است. ولی متاسفانه بعضی شرکتهای تولید داخل، خود در حال ایجاد انحصار هستند و قراردادهای بیش از ظرفیت خود بسته اند و سبب تطویل اجرای طرح ها شده اند. ما نباید به اسم تولید داخل، زیان بدهیم. باید انحصار برداشته شود و سایر شرکتهای ایرانی راه یابند و این معضل، برطرف شود.

وی در باره ثمرات برگزاری رویداد حمایت از ساخت داخل گفت: نمایشگاه حاضر این فرصت را برای آشنایی با میزان و بسترهای سرمایه گذاری فراهم می کند. بسیاری از نهادهای مالی همچنان اطلاع کافی از فرصتهای سرمایه گذاری ندارند و این رویداد، زمینه ساز نزدیکی بیشتر بخش مالی با ظرفیتهای متنوع سرمایه گذاری در بخش های مختلف انرژی است.

ظرفیت نظام بانکی برای تأمین مالی پتروشیمی‌ها

حجت‌اله صیدی، مدیرعامل بانک صادرات ایران از ظرفیت سالانه یک و نیم تا ۲ میلیارد دلاری نظام بانکی برای تامین مالی صنعت پتروشیمی خبر داد و گفت: ظرفیت تولید سالانه ۲۵۰ میلیون تن محصولات پتروشیمی تا ۱۰ سال آینده با کمک نظام بانکی فراهم است.

وی در آیین افتتاحیه سومین «نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی» به نمایندگی از نظام بانکی از زحمات همه تلاشگران صنعت نفت، گاز و پتروشیمی قدردانی کرد و افزود: بانک‌ها اعتبارات و منابع را به سمت تولید هدایت می‌کنند و بر اساس اعداد و ارقام اعلام شده در صنعت پتروشیمی، سهم بسزایی در این خصوص دارند.

وی با بیان این که بانک‌ها در این عرصه دو کار بزرگ انجام داده‌اند، افزود: یکی از این دو اقدام، تامین مالی زنجیره پتروشیمی در بخش سرمایه ثابت و سرمایه در گردش است که طی آن سه بانک صادرات ایران، ملت و تجارت در سال‌های اخیر به طور متوسط سالانه یک میلیارد دلار برای توسعه طرح‌های پتروشیمی هزینه کرده‌اند. دومین اقدام بزرگ نظام بانکی در صنعت پتروشیمی، مدیریت وجوه حاصل از صادرات محصولات این صنعت است. زمانی که درآمدهای ارزی کشور کسب شد، انتقال و تبدیل آن به کالا، کالاهای واسطه‌ای و زیرساخت در کشور، نتیجه فعالیت بانک‌هاست که با بیش از ۲۰۰ هزار همکار خود در شبکه بانکی برای کسب این موفقیت تلاش کرده‌اند.

مدیرعامل بانک صادرات ایران درون‌زا بودن، قابلیت ارتقا و امتیازات ایران در منطقه در صنعت پتروشیمی را عاملی مهم برای افزایش تولید سرانه ۲ و نیم تا ۳ تن محصولات پتروشیمی و رسیدن به قله موفقیت در بازه زمانی مشخص دانست و اظهار کرد: تولید ۲۵۰ میلیون تن محصولات پتروشیمی با دست‌یابی به محصولات نهایی قابل تحقق است؛ چرا که امروزه فروش متانول و اتیلن نیز که زمانی محصول نهایی بود، خام فروشی به حساب می‌آید و این مواد باید به محصولات نهایی مورد نیاز صنعت خودرو، لوازم خانگی، نساجی و دیگر صنایع تبدیل شوند.

ساخت داخل یک ضرورت است

احسان ثقفی، رئیس هیات مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت گفت: تصویب سند و نقشه راهبردی صنعت کشور و حمایت دولت از تولید به جای دخالت در آن، چراغ راهی برای رفع مشکلات اقتصادی به پشتوانه تولید است.

وی افزود: سومین نمایشگاه حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی ، اقدامی مبارک و موثر در بهم رسانی ارکان و شرکتهای تابعه هلدینگ و تولید کنندگان داخلی فعال در این صنعت است که موجب شناخت هر چه بیشتر شرکتهای کارفرمایی از توانمندیهای داخلی و شناسایی نیازمندیهای این صنعت توسط تولید کنندگان  خواهد شد . انتظار می‌رود همانند گذشته با امضای تفاهم نامه ها و متعاقب آن عقد و اجرای قراردادهای خرید شاهد رفع نیازمندیهای این صنعت و توسعه و پیشرفت هر چه ببیشتر تولید باشیم.

رئیس هیات مدیره انجمن استصنا با اشاره به اینکه اکنون حمایت از ساخت داخل نه بعنوان یک انتخاب بلکه بعنوان یک ضرورت غیر قابل گریز باید دیده شود ، گفت: درک درست از شرایط مطلوب بدون مشارکت و همراهی و همدلی همه ی ذینفعان  اعم از شرکتهای کارفرمایی و تولید کنندگان داخلی و بهره گیری از خرد جمعی و ایجاد و بکارگیری ساز و کارهای هم اندیشی با تشکل های صنفی و تخصصی امکان پذیر نخواهد بود.

به گفته وی، اقدامات عجولانه، تصمیمات اقتضایی و حرکتهای نمایشی سم مهلکی است که نظام تولیدی کشور را مسموم خواهد کرد. ساخت بار اول هر محصول نیازمند مشارکت طولانی و مستمر بین متقاضی و تولید کننده در تمامی ابعاد پژوهشی ، طراحی ، مهندسی ، تولید نمونه ، آزمایش و تولید انبوه است  که سرمایه گذاری ، قبول ریسک و پشتکار دائمی و میدان دادن به شرکتهای دانش بنیان از ضروری ترین اقدامات  این حوزه است.

وی در ادامه اظهار داشت: بهره گیری از پتانسیلهای بالفعل و بالقوه انجمن های صنفی تخصصی در فرآیند شناسایی نقاط ضعف و قوت وهمچنین بهره گیری از فرصتها و رفع تهدیدات در تمامی ابعاد اعم از سیاستگذاری، اجرا، نظارت ، پیگیری و اقدامات اصلاحی باعث شتابدهی به توسعه اقتصادی و رشد توانمندیهای صنعتی خواهد شد. در این میان انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران با بیش از 800 عضو برتر صنعت نفت و 200 شرکت دانش بنیان و پوشش بخش وسیعی از نیازمندیهای تجهیزات صنعت نفت آمادگی دارد در انجام این وظیفه مقدس  با تمام توان خود مشارکت نماید.

مزیت های صنعت پتروشیمی

احمد مهدوی دبیرکل انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی به واسطه قرار گرفتن در استان های جنوبی و دسترسی به منابع عظیم گازی و آبهای آزاد ، مزیت های خدادادی خوبی دارد. تولید انواع محصولات با خوراک گازی و مایع و در آینده با گاز متان ، مزیت خوبی برای کشور ما به شمار می رود و لازم است زنجیره تولید محصولات نهایی را گسترش دهیم.

وی افزود: مساله مهم دیگر که به عنوان امتیاز صنعت پتروشیمی مطرح است، نقش و اثر گذاری شرکت های فن آور و دانش بنیان است که باعث افزایش تولید این محصولات ، تکمیل زنجیره تولید محصولات و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی شده است.

وی در ادامه گفت:. در حال حاضر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی وظیفه دارد که همه موضوعات مرتبط با همه حوزه های اجرایی و قانون گذاری را دنبال کند و ضمن حمایت های لازم ، موانع را برطرف کند. انجمن متناسب با نیاز و موضوعات مختلف  در جلسات تخصصی مرتبط با دولت و نهادهای اجرایی حضور دارد تا امور مرتبط را دنبال کند و به سرانجام برساند. می توان گفت که امروز در انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی با حضور همه شرکتهای پتروشیمی ، یک واحد هستیم تا حرکت لوکوموتیو اقتصاد کشور که پتروشیمی ها هستند را سرعت دهیم.

احمد مهدوی ابهری افزود: امروز افتخار می کنیم بگوئیم صنعت پتروشیمی، صنعتی پیشرو است که همزمان با تولید و تامین نیاز داخل و صادرات محوری ، اشتغال پایدار هم ایجاد می کند. پتروشیمی ها ارز آوری خوبی را در دوران جنگ اقتصادی برای دولت داشته اند و هر روز این نقش پر رنگ تر خواهد شد. در حال حاضر 30 درصد از بازار سرمایه در اختیار شرکت های پتروشیمی است و هر روز این سهم افزایش می یابد. به همین دلیل لازم است به این صنعت و تولیدات آن احترام بیشتری بگذاریم چرا که در داخل و خارج از کشور به این صنعت نیاز دارند.

رئیس انجمن صنفی و کارفرمایی صنعت پتروشیمی در پایان از تلاشهای صورت گرفته برای برگزاری کیفی و اثرگذار این رویداد که به همت بخش خصوصی برپا شده است، قدردانی کرد.

تقویت روابط پالایشگاه و پتروشیمی

ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: ایران از نظر سبد خوراک صنایع پتروپالایشگاهی، ثروتمندترین کشورجهان است. اگر نگاهی به رقبای سنتی ایران در منطقه خاورمیانه و حوزه کشورهای خلیج فارس بیاندازیم کشورهای نفت‌خیزی مثل عراق، عربستان، کویت، امارات متحده عربی نفت کافی در اختیار دارند، اما گاز ندارند. کشورهایی مثل ترکمنستان و قطر هرچند از نظر گاز غنی هستند اما ظرفیت بالای تولید نفت ندارند.

وی در ادامه گفت: ایران یکی از معدود کشورهای جهان است که طیف گسترده و متنوعی از انواع خوراک‌های بالادستی و میان دستی گازی و نفتی را در اختیار دارد، نگاهی به فهرست آماری نشان می دهد، انواع نفت خام‌های سبک، سنگین، فوق سنگین و فوق سبکی مثل میعانات گازی از عدد «ای.پی.آی» 10 و 12 تا مرز 50 تا خوراک صنایع میان دستی همچون انواع نفتای ترش و شیرین، پروپان، بوتان، متان، اتان، پنتان و … سبدی را تشکیل می‌دهند که می‌توان به مدد این سبد متنوع خوراک، اقدام به ساخت و توسعه قریب به اتفاق زنجیره‌های ارزش در قالب صنایع پتروپالایشگاهی کرد.

ناصرعاشوری همچنین گفت: با مرورعزم جزم دولت برای توسعه پتروپالایشگاه ‌سازی، به همت بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران غیردولتی می‌توان با تعریف و ساخت طرح‌های خوراک ترکیبی مشابه دو مگاپروژه خوراک ترکیبی که از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ساخت آن در عسلویه و ماهشهر کلید خورده و استفاده همزمان چند خوراک گازی و نفتی، انواع و اقسام محصولات پتروشیمی، پلیمری و شیمیایی را تولید و عرضه کرد.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت  افزود: در کنار زنجیره‌های ارزش محصولات پتروپالایشگاهی، می‌توان از میلیون‌ها بشکه ظرفیت مازاد نفت خام و میعانات گازی موجود کشور برای تامین خوراک واحدهای جدید تقطیر استفاده کرد. در گام نخست با احداث واحدهای تقطیری که هم اکنون از نظر دانش فنی و لایسنس به بلوغ کامل این واحدها دست یافته‌ایم، ظرفیت تولید نفتای کشور را افزایش دهیم و سپس با استفاده از خوراک‌های ترکیبی دیگری مثل پروپان، بوتان، اتان و … ابتدا سودآوری پتروپالایشگاه‌های جدید را احیا می‌کنیم و در گام دوم نگرانی از بابت کاهش احتمالی تولید نفتا و حتی اتان به دلیل افت فشار تولید میادین گازی کشور نخواهیم داشت.

وی در پایان گفت: برگزاری سومین دوره نمایشگاه حمایت از ساخت داخل صنعت پتروشیمی با رویکرد پتروپالایشگاه‌ سازی و حضور شرکت‌های پالایشی عضو انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پالایش نفت ایران در این رویداد می‌تواند به فرصتی برای آشتی‌کنان دوباره دو صنعت ارزش‌ساز و اشتغال آفرین تبدیل شود تا با حمایت، همکاری و توسعه روابط شرکت‌های پالایش نفت و پتروشیمی جبهه جدیدی برای رونق و توسعه پتروپالایشگاه‌سازی در ایران رقم بخورد.

توسعه کشور در گرو حمایت از ظرفیت‌های تولید داخل است

علیرضا ابراهیم پورسرپرست شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه کیش، حمایت از دانش و تولید ایرانی و جوانان توانمند کشور را مهم‌ترین گام در مسیر توسعه کشور دانست. صنعت پتروشیمی از ارکان اصلی صنعت نفت است  و سهم قابل توجهی از تولید ناخالط ملی را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: این نمایشگاه در این سطح، نقطه‌ی عطفی در جهت گسترش تعامل‌ها بین شرکت‌ها و حوزه‌های تامین مالی و ساخت داخل را شاهد هستیم که بی سابقه و ارزشمند است. اميدواريم با ظرفیت‌های موجود در کشور و توان خوب متخصصین این حوزه، بتوان گام موثری در جهت ساخت و تولید داخلی در صنعت پتروشیمی و بهره‌ی حاصل از آن در کشور برداشت و جزیره کیش برای ایجاد همگرایی بیشتر در اقتصاد کشور آماده میزبانی شایسته و درخور و انجام همراهی های لازم است.

3 نقطه قوت رویداد امسال

در ادامه‌ این نشست، مدیر برند، مسئولیت اجتماعی و روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ضمن تقدیر از تمامی همراهان این رویداد و تلاشگران در مسیر توسعه حوزه پتروشیمی در سه سال گذشته، گفت: شاید در ابتدا به آینده‌ی این اتفاق مبارک، این‌قدر امیدوار نبودیم و مشکلاتی چون تحریم را، مانعی بر سر راه نیل به اهداف می‌دانستیم. اما امروزه شاهد هستیم که این نهال نوپا، توسط نخبگان شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی به بار نشست و قطعا در سال‌های آینده، بار بیشتری را نیز شاهد خواهند بود.

جواد گلی در بیان تمایزات و نکات مثبت این نمایشگاه، گفت: در کشور سابقه نداشته است که در مجموعه‌ای، تولیدکنندگان، سازندگان، تامین‌کنندگان، مصرف‌کنندگان و تسهیل‌کنندگان آن فرایند همه در کنار هم، شناسایی و جمع شوند و سازمانی واحد به‌صورت جدی در کل طول سال بر این همبستگی، نظارت داشته باشد.

وی، اتفاق دوم را محوریت نمایشگاه با حضور شرکت‌های دانش‌بنیان دانست که با حمایت ارزنده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و حضور شرکتهای دانش بنیان و پارکهای علم و فناوری ممکن شده است. پنل‌ها و نشست‌های تخصصی این نمایشگاه  نیز نقطه قوت سوم رویداد بود که بعد محتوایی و تخصصی کار را غنای بسیاری بخشید.

حضور چهره های مطرح در ایام برگزاری نمایشگاه

رویداد حمایت از ساخت داخل در صنعت در صنعت پتروشیمی با نگاه ویژه به صنعت پالایش و پتروپالایش از 2 تا 4 اسفند توسط شرکت بهاران تدبیر کیش در جزیره کیش برگزار گردید. شرکت برگزار کننده رویداد برای پاسخگویی به حضور شرکتها درنمایشگاه کیش و پرشدن فضای ثابت 20 هزارمتری مرکزنمایشگاههای بین المللی کیش، اقدام به احداث سالن موقت چهارم نمود که در تاریخ برگزاری رویدادهای نمایشگاهی در جزیره کیش، بی سابقه بوده است.

نکته مهم دیگر آنکه، محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس جمهوری و علی آقا محمدی مشاور اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری از دیگر بازدیدکنندگان رویداد حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی بودند که در بازدیدهایشان از روند افزایشی حضور شرکتها در رویداد حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی اظهار خرسندی کرده و در ساعاتی مفصل به سخنان مسئولان غرفه ها گوش سپردند.

در این نمایشگاه، اقتصاد کارا اقدام به انتشار ویژه نامه حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی نمود که با استقبال شرکت کنندگان روبرو شد. درج دهها گزارش، مصاحبه و یادداشت از فعالان صنعت و ارائه اطلاعات خواندنی از بخشهای این ویژه نامه اقتصادی بود.


فهرست